Nekaj več o centru NISTA

Spremna beseda ustanoviteljice in vodje Jezikovnega centra Nista

nista o nas o centru nista 01Leta 1991 je nastala jezikovna igralnica z imenom Zajček Ricky, ki je bila namenjena predšolskim otrokom in učencem od prvega do četrtega razreda. Meseca maja istega leta sem imela prvi sestanek za nastanek jezikovne šole, v juniju pa sem že napisala prve velike plakate in jih razdelila po vseh šolah v koprski in izolski občini. Ker smo bili v tistem obdobju prvi s takšno ponudbo, smo prejeli kar 780 prijavnic. Tečaji so tako potekali na vseh obalnih šolah, za izvedbo tega projekta pa smo potrebovali 56 učiteljev. Vsak dan v popoldanskem času smo imeli tečaje na osnovnih šolah Antona Ukmarja in izolske Vojke Šmuc.

 

Naši učitelji so bili oblečeni v zajčka Rickyja. Vsi otroci so se na naših igralnicah učili jezika preko igre, petja, plesa, deklamacij, predstavitev ipd. Da je bilo dela ogromno sem spoznala tudi pri novoletnih darilih, saj sem morala osebno zaviti 800 vrečk z bomboni, ki sem jih označila z nalepko zajčka Rickyja. Tri leta kasneje smo imeli prve skupine tečajev angleščine in italijanščine za odrasle, in sicer na podjetju Emona Obala Koper. Leto pozneje smo organizirali prvo angleško poletno šolo za učence od 5. do 9. razreda in za dijake od 1. do 4. letnika. Na naši šoli so učili prvi tuji profesorji – native speakerji, kar je bilo za tiste čase prava senzacija. Šola je ponujala bogat družabni program, vsak dan sta v popoldanskem času potekali dve družabni aktivnosti, v večernem času večerno kopanje, zvečer pa Goodbye party na terasi hotela v Žusterni. Bilo je zelo lepo, na kar so kazale tudi solze ganjenosti naših tečajnikov.

nista o nas o centru nista 02Jezikovna igralnica Zajček Ricky se je preimenovala v Jezikovno šolo Nista, kasneje pa v Jezikovni center Nista, ki je še danes. Le-ta je sestavljen iz štirih centrov: izvajanje jezikovnih tečajev, posredovanje jezikovnih tečajev in dela v tujini, prevajanje in lektoriranje ter au-pair agencija. Že od samega začetka sodelujemo z najboljšimi šolami v Evropi in drugod po svetu. Sami jih tudi obiščemo in se na lastne oči prepričamo o njihovi kvaliteti, le na tak način lahko našim strankam nudim le najboljše.

V šolskih letih 1998/1999 in 1999/2000 smo zaposlili študijskega vodjo iz Velike Britanije. V tistem času, in tudi leto ali dve kasneje, smo imeli tečaje na vseh večjih in manjših podjetjih na Obali in Krasu. Nekaj let smo zaposlovali samo tuje učitelje in tako imeli za vsak jezik po enega rojenega govorca oz. native speakerja.

Imeli pa smo vse več skupin, ki so opravljale tečaje kot priprave za pridobitev mednarodnih certifikatov. Tako so otroci, ki so redno obiskovali naše tečaje, že v 8. razredu opravljali mednarodni certifikat – FCE (First Certificate in English), dijaki v tretjem letniku gimnazije pa so opravljali CPE (Certificate of Proficiency in English), ki predstavlja najvišjo stopnjo znanja angleščine po mednarodnih merilih. To je bilo zelo nenavadno, ne smo na naši šoli, ampak tudi v šolah v tujini. Sprva smo tečaje izvajali po šolah in v podjetjih, nato pa smo imeli 3 učilnice, ki so se nahajal v prostorih za Lesnino v Kopru. Kasneje smo se preselili na Kidričevo ulico, kjer smo imeli 5 učilnic. Pred 12-imi leti pa smo kupili svoje lastne prostore na Šmarski cesti, kjer imamo prostore še danes, ti zajemajo pritličje in dve nadstropji učilnic ter poslovne prostore.

nista o nas o centru nista 03

Na naši šoli smo v več kot 25-letih poučevali angleščino, italijanščino, nemščino, francoščino, španščino, portugalščino, grščino, ruščino, hrvaščino, makedonščino, madžarščino, arabščino in slovenščino za tujce. Poleg splošnega jezika poučujemo tudi poslovni ter specializirani jezik in jezik po meri naročnika – tailor made. Naši tečajniki so osebe od 4 do 90 let. Najmlajši tečajnik je bil star 1,5 let, ko se je naša angleška učiteljica igrala z njim v angleškem jeziku.

nista o nas o centru nista 03 1Do sedaj se je naših programov učenja tujih jezikov udeležilo že več kot 12 000 udeležencev. Zadnja leta imamo 15 učiteljev, med katerimi je vedno vsaj en native speaker za poučevanje angleščine. Za prihodnost imamo pripravljenih kar nekaj projektov, katere bomo začeli uresničevati že v kratkem, in sicer so to medijski razred, interaktivni tečaj slovenščine za tujce, študij v tujini, posredovanje pripravništva in dela v tujini.

 

Skozi vsa ta leta delovanja je bilo največ zanimanja za angleščino, sedaj pa ugotavljamo, da se je povečalo zanimanje predvsem za ruski in nemški jezik, pa tudi za druge: arabščino, makedonščino, japonščino … V prihodnje bomo še dodatno spodbujali učenje jezikov prihodnosti, ki so ruščina, kitajščina in arabščina.

 

Alenka Rajčič
Direktorica

Zakaj izbrati Nisto?

ZELO MAJHNE SKUPINE

od 4 do 6 tečajnikov

POUDAREK NA

KONVERZACIJI
Tečaj poteka izključno v učečem se jeziku

ODLIČNI PROFESORJI

Native speakerji

DOSTOPNA LOKACIJA

z brezplačnim parkiriščem pred šolo

98 %

USPEŠNOST TEČAJNIKOV

Imate vprašanje! Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo svetovali, ter skupaj z vami našli najboljšo rešitev za vas!
POKLIČITE NAS na 041 449 090 ali nam PIŠITE na school@nista.si

Naši partnerji